Διαβάστε ολόκληρο
το τελευταίο τεύχος του περιοδικού
"Ελευθεροεπαγγελματίας Ιατρός"
εδώ.

Βρείτε τα προηγούμενα τεύχη του περιοδικού
στο Iatriki on Line.

Previous ◁ | ▷ Next

Το Δ.Σ του Ι.Σ.Α. ζητά την άμεση ένταξη των ιδιωτών ιατρών στις ομάδες προτεραιότητας στον εμβολιασμό για τον Sars-Cov-2

Γ.Πατούλης: «Οι ιδιώτες ιατροί κράτησαν ανοιχτά τα ιατρεία τους και έσωσαν ζωές συμβάλλοντας παράλληλα στην αποσυμφόρηση των νοσοκομείων»

Την άμεση ένταξη των ιδιωτών ιατρών στις ομάδες προτεραιότητας στον εμβολιασμό για τον Sars-Cov-2 ζητά το Δ.Σ του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, που συζήτησε διεξοδικά το θέμα, στο πλαίσιο της χθεσινής συνεδρίασής του.

Το Δ.Σ του ΙΣΑ τόνισε ότι ο ιατρικός κόσμος βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της πανδημίας και κάλεσε την πολιτεία να απαντήσει άμεσα στις επιστολές του ΙΣΑ, με τις οποίες ζητά να ενημερωθεί πότε θα ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός του ιατρικού προσωπικού των δημόσιων δομών υγείας καθώς και το χρονοδιάγραμμα του εμβολιασμού των ελευθεροεπαγγελματιών ιατρών.

«Ο ιατρικός κόσμος έχει ήδη χάσει αρκετά μέλη του, που έπεσαν στο καθήκον, δίνοντας τη μάχη ενάντια στην επιδημία. Πρέπει άμεσα να ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός του υγειονομικού προσωπικού των δημόσιων δομών υγείας και παράλληλα να ενταχθούν και οι ελευθεροεπαγγελματίες ιατροί στην πρώτη γραμμή του εμβολιασμού για τον Sars-Cov-2, καθώς έχουν καθοριστικό ρόλο στη μάχη ενάντια στον κορωνοιό. Από την πρώτη στιγμή της πανδημίας κράτησαν ανοιχτά τα ιατρεία τους και έσωσαν ζωές συμβάλλοντας παράλληλα στην αποσυμφόρηση των νοσοκομείων», τόνισε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ.Πατούλης.

 

 

 

 

 

 

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΙΣΑ

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΔΙΑΒΙΒΑΣΗ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ myDATA

Μετά από αίτημα του Ι.Σ.Α. και άλλων επιστημονικών και επαγγελματικών ενώσεων δόθηκε τρίμηνη παράταση στην υποχρεωτική εφαρμογή διαβίβασης φορολογικών παραστατικών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Α.Α.Δ.Ε. myDATA.

Η σχετική απόφαση ( για την απόφαση πατήστε εδώ ) προβλέπει την υποχρεωτική εφαρμογή από 01/04/2021 και τα παραστατικά που θα εκδοθούν το πρώτο τρίμηνο θα διαβιβαστούν με διαφορετική προθεσμία και όχι αργότερα από την 31/10/2021.

Ο Ι.Σ.Α. θεωρεί ότι η παράταση είναι πολύ μικρή και ζητάει, όπως στην αρχική επιστολή, την αναστολή της υποχρεωτικής εφαρμογής για όλο το 2021 λόγω των δυσμενών υγειονομικών και οικονομικών συγκυριών αλλά και λόγω των αντικρουόμενων διατάξεων και αντιφάσεων που υπάρχουν στο σύστημα με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την απάντηση στην ερώτηση 34 από τις συχνές ερωτήσεις – απαντήσεις της Α.Α.Δ.Ε. Επιχειρησιακά θέματα ( ενημέρωση 17/11/2020) στην οποία διαβάζουμε τα εξής :

E: Στην περίπτωση που επιχείρηση διαβιβάσει ένα Τύπο Παραστατικού στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA και ενώ έχει πάρει ΜΑΡΚ εκ των υστέρων διαπιστωθεί ανακρίβεια στα αξιακά δεδομένα για το 2020 και 2021 θα έχει κυρώσεις;

Α: Όχι, το έτος 2020 είναι έτος εκπαίδευσης και το 2021 είναι έτος ανοχής στις εκπρόθεσμες και ανακριβείς διαβιβάσεις. Πρωταρχικός στόχος του έργου είναι η δυνατότητα των επιχειρήσεων να μπορούν να διαβιβάζουν μέσω των τεσσάρων καναλιών διαβίβασης. Σε κάθε περίπτωση για το 2021 και έως την υποβολή της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος φορολογικού έτους 2021 οι επιχειρήσεις έχουν την υποχρέωση να διαβιβάσουν όλα τα δεδομένα τους με ακρίβεια σε σχέση με τα δεδομένα των βιβλίων τους και του Ε3.»

Η συγκεκριμένη προθεσμία παραπέμπει χρονικά στην υποβολή της φορολογικής δήλωσης έτους 2021 η οποία θα γίνει το καλοκαίρι του 2022.

Θεωρούμε ότι η συγκεκριμένη εφαρμογή κινείται προς την σωστή κατεύθυνση πλην όμως επιμένουμε αφενός ότι ούτε οι συνθήκες ( υγειονομικές και οικονομικές) είναι κατάλληλες και αφετέρου υπάρχουν ακόμα αρκετά τεχνικά και διαδικαστικά θέματα τα οποία πρέπει να λυθούν μέσα από διάλογο με τους αρμόδιους επαγγελματικούς φορείς.

 

 

 

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΙΣΑ

Κοινή επιστολή ΠΙΣ, ΙΣΑ και Ιατρικών Συλλόγων αναφορικά με τον εμβολιασμό των Ιατρών του Ιδιωτικού Τομέα

Προς Υπουργό Υγείας,

κ Βασίλειο Κικίλια

Κοινοποίηση:

Πρωθυπουργός

Αναπλ Υπουργός Υγείας

Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών

Αξιότιμε κ Υπουργέ,

Από την αρχή της πανδημίας, ο ιδιωτικός τομέας συμμετέχει ενεργά στην πρώτη γραμμή της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας όσον αφορά την ανίχνευση, τη διάγνωση, ιχνηλάτηση, διαχείριση και αντιμετώπιση των περιστατικών COVID-19 στην κοινότητα με αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα:

Ø  Συμβάλει με ανοιχτά ιατρεία στην εξυπηρέτηση των περιστατικών COVID-19 και των χρόνιων νοσημάτων, ανακουφίζοντας την πίεση προς τα Νοσοκομεία, που δίνουν τη μάχη σε δευτεροβάθμιο / τριτοβάθμιο επίπεδο.

Ø  Συμμετέχει ενεργά στη διάγνωση και ιχνηλάτηση περιστατικών COVID-19.

Ø  Διεκπεραιώνει σημαντικό μέρος της πρωτοβάθμιας εξυπηρέτησης των ασθενών λόγω των περιορισμών στη λειτουργία των Νοσοκομείων και της περιορισμένης δυνατότητας κάλυψης από την κρατική ΠΦΥ.

Ø  Διενεργεί προγράμματα πρόληψης και παρακολούθησης των χρόνιων περιστατικών στα ιατρεία της γειτονιάς, σημαντικό στήριγμα της κοινωνίας σε τοπικό επίπεδο, λόγω των περιορισμών μετακίνησης (lockdown). 

Σ αυτόν τον υπέρ υγείας πόλεμο με τον αόρατο εχθρό, όλοι οι γιατροί βρέθηκαν σε θέση μάχης, ανεξάρτητα ειδικότητας και της θέσης εργασίας τους.  Οι γιατροί του κρατικού τομέα στα νοσοκομεία, προσηλωμένοι στο καθήκον ζουν καθημερινά με τον κίνδυνο να νοσήσουν.  Μετατρέπουν σε προσωπική  τους υπόθεση την μάχη ζωής των συμπολιτών μας με τον COVID-19, χωρίς να λάβουν το επίδομα πανδημίας. Σε αυτή την άνιση μάχη με τον SARS-COV-2, ο ιατρικός κόσμος ήδη θρηνεί αρκετά θύματα στον κρατικό και ιδιωτικό τομέα στην Επικράτεια.

Ο καθολικός εμβολιασμός του ιατρικού και υγειονομικού προσωπικού κατά προτεραιότητα, αποτελεί ακρογωνιαία στρατηγική επιλογή, ώστε να καταστεί εφικτός ο μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού της χώρας με ασφάλεια.

Οφείλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι ο εμβολιασμός αποτελεί πράξη Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και δεν αποτελεί ύλη Νοσοκομειακής φροντίδας, παρά μόνο εφόσον καταστεί αναγκαίο, σε σπάνιες περιπτώσεις.

Παρακολουθούμε έκπληκτοι και προβληματισμένοι τη μεγάλη δυσκολία να τεθεί το πλαίσιο του εμβολιασμού στη σωστή κατεύθυνση και την έλλειψη πρόβλεψης για τον ιδιωτικό τομέα τόσο από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, όσο και από την   Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, καθώς και την αργή συζήτηση για εφαρμογή αντιεπιστημονικών κριτηρίων, την ώρα που υπάρχουν θύματα σε ιατρούς που λειτουργούν στην κοινότητα.  

Μετά από διεξοδική συζήτηση και ανάλυση των δεδομένων, καταλήγουμε στις ακόλουθες προτάσεις :

Ø  Άμεσος προγραμματισμός εμβολιασμού όλων των ιατρών του ιδιωτικού τομέα και η επίσπευση του εμβολιασμού του κρατικού τομέα. Ο εμβολιασμός του ιδιωτικού τομέα μπορεί να γίνει στα ήδη υπάρχοντα εμβολιαστικά κέντρα ή στις ιδιωτικές δομές που έχουν δηλώσει συμμετοχή στο πρόγραμμα εμβολιασμών και πληρούν τις απαιτούμενες  προδιαγραφές.

Ø  Οι Ιατρικοί Σύλλογοι είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τον προγραμματισμό του εμβολιασμού των μελών μας βάσει των καταστάσεων που έχουν ήδη κοινοποιηθεί.

Ø  Οι εμβολιασμοί του ιατρικονοσηλευτικού δυναμικού των κλινικών και θεραπευτηρίων πρέπει να διενεργηθούν εντός των δομών τους και υπό την ευθύνη τους.

Ø  Το μοναδικό κριτήριο ιεράρχησης προτεραιοτήτων του ιατρικού εμβολιασμού πρέπει να είναι η ηλικία και τυχόν ύπαρξη κάποιας νοσηρότητας

Ø  Με δεδομένο ότι ο εμβολιασμός αποτελεί το κυριότερο εργαλείο για την πρωτογενή πρόληψη και επομένως της ΠΦΥ η ενεργοποίηση  του προσωπικού γιατρού κάθε πολίτη, είναι καθοριστικής σημασίας για την επιτάχυνση της δημιουργίας της επιθυμητής για την κοινωνία ανοσίας. Ο προσωπικός γιατρός αποτελεί τον γιατρό εμπιστοσύνης του, και πέρα από την ενημέρωση του ασθενή για την σημασία του εμβολιασμού, καθώς αξιολογεί κλινικά την ικανότητα  να εμβολιασθεί, προσδιορίζει το χρόνο (ραντεβού) και εκτελεί τον εμβολιασμό στο ιατρείο του. 

Όλοι οι γιατροί της χώρας, ανεξάρτητα της ειδικότητας τους, είναι ισότιμα εκτεθειμένοι στον κίνδυνο λοίμωξης από κορωνοϊό και μπορούν δυνητικά να διασπείρουν τον ιό στους ασθενείς ενώ ανήκουν και αυτοί σε ευπαθείς ομάδες.

Η καθυστέρηση στην ανακοίνωση του προγράμματος εμβολιασμού του ιδιωτικού ιατρικού δυναμικού έχει προκαλέσει αγωνία και προβληματισμό στους κόλπους των χιλιάδων ιατρών που υπηρετούν στην ιδιωτική ΠΦΥ, γεγονός που αναχαιτίζει τη μεγάλη προσπάθεια του ιδιωτικού τομέα να συνεχίσει την απρόσκοπτη προσφορά υπηρεσιών υγείας δίπλα στον τόπο κατοικίας των πολιτών.  Το πλαίσιο εμβολιασμού πρέπει να υλοποιηθεί άμεσα διότι η αδικαιολόγητη διατήρηση της εκκρεμότητας, θα πυροδοτήσει κινητοποιήσεις του κλάδου.

κ Υπουργέ,

Όλοι μας οφείλουμε να αναλάβουμε τις ευθύνες μας όσον αφορά την άρτια διεκπεραίωση του εμβολιαστικού προγράμματος.  Ο εμβολιασμός κατά του SARS-COV-2 αποτελεί εθνική υπόθεση, και απαιτεί συστράτευση και συντονισμό όλων μας για την πετύχουμε την επιθυμητή ανοσία του κοινωνικού συνόλου. Ο καθολικός εμβολιασμός του ιατρικού σώματος (κρατικού και ιδιωτικού τομέα) αποτελεί το πρώτο ανάχωμα για την διάδοση του ιού και το πρώτο βήμα για την μετά COVID-19 εποχή.

Μετά τιμής,

Αθανάσιος Εξαδάκτυλος    Πρόεδρος Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου

Γεώργιος Πατούλης   Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών

Νικόλαος Νίτσας    Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης

Νικόλαος Πλατανησιώτης    Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά

Άννα Μαστοράκου    Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Πατρών

Χάρης Βαβουρανάκης    Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου

Γιαννακόπουλος Κων/νος    Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας

Δήλωση πρόθεσης εμβολιασμού για τον Sars-Cov-2 ελευθεροεπαγγελματιών ιατρών

 

Αγαπητέ Συνάδελφε,

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών καλεί τα μέλη του ελευθεροεπαγγελματίες ιατρούς που είναι στην πρώτη γραμμής της μάχης, ενάντια στην πανδημία να δηλώσουν την πρόθεσή τους να εμβολιαστούν για τον Sars-Cov-2, στην παρακάτω φόρμα:

https://www.isathens.gr/dilwsi-emvoliasmou-id-tomea.html

Ο ΙΣΑ θα συλλέξει τις απαντήσεις σας προκειμένου να προβεί σε εκτίμηση του αριθμού των ενδιαφερόμενων ελευθεροεπαγγελματιών μελών του, ώστε να καθορίσει με ποιους τρόπους μπορεί να συμβάλει αποτελεσματικότερα στην οργάνωση ή/και στη διενέργεια του εμβολιασμού των ενδιαφερομένων μελών του. Για το σκοπό αυτό θα επικοινωνήσει με τους αρμόδιους φορείς, ενημερώνοντάς τους σχετικά με τον αριθμό των ενδιαφερομένων μελών ή/και άλλα στατιστικά/συγκεντρωτικά στοιχεία.

Περαιτέρω δύναται να διαβιβάσει τα στοιχεία σας σε αρμόδιους φορείς, εφόσον κριθεί αναγκαίο από τους φορείς αυτούς στο πλαίσιο άσκησης των αρμοδιοτήτων τους.

Τα στοιχεία επικοινωνίας σας θα χρησιμοποιηθούν από τον ΙΣΑ ή/και τρίτους αρμόδιους φορείς προκειμένου να επικοινωνήσουμε μαζί στο πλαίσιο οργάνωσης της διαδικασίας του εμβολιασμού.

Ο ΙΣΑ θα διαγράψει τα στοιχεία που θα υποβληθούν μεσω της ανωτέρω φόρμας όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία εμβολιασμού. Εφόσον υποβάλετε αίτημα διαγραφής των στοιχείων σας πριν την ολοκλήρωση της διαδικασίας, τα στοιχεία σας θα διαγραφούν εντός 30 ημερών από την υποβολή του αιτήματός σας. Κατά τα λοιπά, εφαρμόζεται η Πολιτική Απορρήτου χρηστών της ιστοσελίδας του ΙΣΑ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Ι.Σ.Α.</p> <p style="text-align: center;"> Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ
 

ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ 5

 

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ ( ΦΕΚ Β’ 7/04-01-2021) η απόφαση για την επιστρεπτέα προκαταβολή 5 σε επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19 κατά τους μήνες Σεπτέμβριος έως και Δεκέμβριος 2020.

Στο συγκεκριμένο καθεστώς ενίσχυσης όπως και στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 υπάγονται όλοι οι Κ.Α.Δ. , συμπεριλαμβανομένων ελευθέρων επαγγελματιών που δεν διαθέτουν ταμειακή μηχανή και προσωπικό. Επομένως συμπεριλαμβάνονται και οι ιατροί ελεύθεροι επαγγελματίες και οι ιατρικές εταιρείες.

Η εκδήλωση ενδιαφέροντος υποβάλλεται ως την 15η Ιανουαρίου 2021, σύμφωνα με την απόφαση ΓΔΟΥ 1/2021, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Α.Α.Δ.Ε. (https://www.aade.gr/mybusinesssupport)

 

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΙΣΑ<br />  </p> "

Copyright © 2013 Ε.ΕΛ.Ι.Α. All Rights Reserved.
Powered by DOCTORSmedia