Διαβάστε ολόκληρο
το τελευταίο τεύχος του περιοδικού
"Ελευθεροεπαγγελματίας Ιατρός"
εδώ.

Βρείτε τα προηγούμενα τεύχη του περιοδικού
στο Iatriki on Line.

ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΤΕΡΡΕΥΣΕ ΠΡΙΝ ΚΑΝ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ

 

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών με αφορμή τον απολογισμό του αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας κ. Σταμάτη Βαρδαρού δηλώνει κατηγορηματικά ότι το Σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας κατέρρευσε πριν καν να ξεκινήσει. Οι ΤοΜΥ που έχουν αναπτυχθεί είναι οι μισές από αυτές που είχαν προβλεφθεί και παραμένουν χωρίς επαρκές προσωπικό καθώς ο ιατρικός κόσμος γύρισε την πλάτη στο ανεδαφικό, κρατικοδίαιτο και ιδεοληπτικό σύστημα που επιχείρησε να επιβάλλει το  Υπουργείο. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας αντιμετώπισε  τους γιατρούς ως εργαζόμενους δεύτερης κατηγορίας, την ώρα που προέβλεψε για τους πολίτες φθηνές και υποβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας.

Σχολιάζοντας το θέμα, ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης, τόνισε τα εξής:

«Η περίφημη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας οδήγησε σε πλήρη απορρύθμιση των υπηρεσιών υγείας του πληθυσμού. Έγινε προσπάθεια να επιβληθεί ένα ιδεοληπτικό, πρόχειρο και κακοσχεδιασμένο σύστημα ,ερήμην του ιατρικού κόσμου. Σήμερα οι  ΤοΜΥ υπολειτουργούν, ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού παραπαίει και οι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας έχουν υποβαθμιστεί σημαντικά. Ειδικά στην περιφέρεια ένας μεγάλος αριθμός ασθενών  υποδιαγιγνώσκεται και υποθεραπεύεται. Δυστυχώς οι πολίτες  πληρώνουν με την υγεία τους τα  τελευταία χρόνια, τους πειραματισμούς του Υπουργείου Υγείας».

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Ι.Σ.Α.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟ ΙΣΑ Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ ΣΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΝΙΚΑΙΑΣ

Το νοσοκομείο λειτουργεί με 80 κενές θέσεις ιατρικού προσωπικού την ώρα που δέχεται πάνω από 1.600 ασθενεις στην εφημερία του

Σοβαρα προβλήματα αντιμετωπίζει το Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας, ένα από τα μεγαλύτερα και ιστορικότερα νοσοκομεία της Αττικής ,το οποίο δέχεται καθημερινά μεγάλο αριθμό ασθενών. Το νοσοκομείο επισκέφθηκε σήμερα, ο προεδρος του ΙΣΑ  Γ. Πατούλης ,ο οποιος διαπίστωσε οτι λειτουργεί χωρίς τις κατάλληλες υποδομές και το αναγκαίο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Οπως ενημερώθηκε από τους εργαζόμενους,  στο νοσοκομείο καταγράφονται 80 κενές θέσεις ιατρικού προσωπικού,ενώ το νοσηλευτικό προσωπικό ,σε σχέση με άλλα νοσοκομεία είναι λιγότερο κατά 20% καθώς δεν έχουν αναπληρωθεί κενές θέσεις που δημιουργήθηκαν λόγω συνταξιοδοτήσεως. Το νοσοκομείο δέχεται πάνω από 1600 ασθενείς στην εφημερία του, ποσοστό το οποίο θα μπορούσε να είναι κατά πολύ μικρότερο στην περίπτωση που λειτουργούσαν και ήταν σε επάρκεια οι δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας. Οι εργαζόμενοι αναφέρθηκαν και στο θέμα της μη ένταξης του νοσηλευτικού προσωπικού στα βαρέα και  ανθυγιεινά, ενώ σημείωσαν ότι έχει καθυστερήσει σημαντικά η έγκριση χρηματοδότησης από την Περιφέρεια Αττικής ύψους 3 εκατ. Ευρώ. Σύμφωνα και με τη σχετική μελέτη που έχει καταρτιστεί και υποβληθεί τα χρήματα προορίζονται για την ανακαίνιση του πρώτου ορόφου του νοσοκομείου.

Ο Γ. Πατούλης από την πλευρά του ,αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα ανάπτυξης ενός αποτελεσματικού πρωτοβάθμιου συστήματος υγείας ,προκειμένου να μην απευθύνονται όλοι οι ασθενείς στα εφημερεύοντα νοσοκομεία. Στη συνέχεια σημείωσε ότι θα συμβάλει με κάθε δυνατό τρόπο,προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες που υπάρχουν σε επίπεδο υποδομών. «Είμαι κοντά στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ,το οποίο παλεύει ηρωικά και κάτω από δύσκολες συνθήκες προκειμένου να εξυπηρετήσει τις αυξημένες ανάγκες των πολιτών. Οφείλουμε όλοι μαζί να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ,για να μην υπάρχουν κενές θέσεις ,στα νοσηλευτικά ιδρύματα. Η Αττική και οι πολίτες της αξίζουν ένα καλύτερο μέλλον. Είναι ευθύνη όλων μας να επιλέξουμε τους καλύτερους για να μας διοικήσουν », σημείωσε ο Γ. Πατούλης.   

Σημειώνεται ότι κατά την επίσκεψη του στο νοσοκομείο ,ο προεδρος του ΙΣΑ συνοδευόταν από εκπροσώπους τοπικών φορέων, συλλόγων εργαζομένων, υποψήφιους περιφερειακούς και δημοτικούς συμβούλους καθως και από το βουλευτή της ΝΔ και πρώην Αντιπρόεδρο της Βουλής Ι. Τραγάκη.

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Ι.Σ.Α.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΙΣΑ Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ

Στο μοντέλο των υγιών πόλεων  που  διασφαλίζουν δίκτυ προστασίας, για τις ευπαθείς ομάδες των ασθενών, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης, στο πλαίσιο της ομιλίας του, στην ημερίδα που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ατόμων, με Σκλήρυνση κατά Πλάκας, το Σάββατο 6 Απριλίου 2019. Ο πρόεδρος του ΙΣΑ τόνισε ότι είναι υποχρέωση της πολιτείας, να  σταθεί  δίπλα στις πιο  ευαίσθητες ομάδες της κοινωνίας, με κάθε δυνατότητα και προοπτική που προσφέρει η σύγχρονη  επιστήμη. «Μέσα από τα μοντέρνα κοινωνικά συστήματα  και τις σύγχρονες τάσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στις προηγμένες κοινωνίες του κόσμου σχεδιάζουμε  Υγιείς, Έξυπνες, Χαρούμενες Πόλεις, που σέβονται τον πολίτη και προστατεύουν τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, προσφέροντας ίσες ευκαιρίες σε όλους», επεσήμανε ο κ. Πατούλης. Σχετικά με το Σχέδιο Δράσης, στο πλαίσιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για την υποστήριξη  των ευαίσθητων ομάδων των ασθενών, ο πρόεδρος του ΙΣΑ, ανέφερε μεταξύ άλλων, τους εξής άξονες:

  • Βελτίωση της προσβασιμότητας με στοχευμένες παρεμβάσεις ,σε υποδομές, μέσα μεταφοράς κ.τ.λ.
     
  • Άμεση στελέχωση των κοινωνικών υπηρεσιών, με προσωπικό, αλλά και εθελοντές, ώστε σε κάθε γειτονιά της Αττικής, να υπάρχει ομάδα υποστήριξης, αυτών των ασθενών. 
     
  • Έμφαση στη διάγνωση και στην πρόληψη, μέσα από υπηρεσίες υγείας που προσφέρονται δωρεάν στον πολίτη.
  • Οργανωμένη ψυχολογική υποστήριξη, με υπηρεσίες που θα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τηλεφωνικές γραμμές βοήθειας, σε πάσχοντες και οικογένειες ασθενών.

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει να παίξει πρωτεύοντα ρόλο στην οικοδόμηση μίας προσβάσιμης από όλους κοινωνίας που σέβεται τη διαφορετικότητα και προστατεύει τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Ήρθε η ώρα, οι πολίτες, να πάψουν να νοιώθουν αβοήθητοι», κατέληξε ο κ. Πατούλης

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Ι.Σ.Α.

ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗ ΤΟΥ ΖΗΤΗΜΑΤΟΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΤΙΤΛΟΥ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εκφράζει την ικανοποίησή του για την απόφαση του Υπουργείου Υγείας, να ανταποκριθεί στο αίτημα του ιατρικού κόσμου να αποσύρει τη βαθμολόγηση στις εξετάσεις, για ιατρική ειδικότητα και να επανεξετάσει το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο. Ο ΙΣΑ ζητά την αναβάθμιση της ιατρικής εκπαίδευσης και την καθιέρωση ενός αξιοκρατικού και δίκαιου συστήματος αξιολόγησης σύμφωνα με τα πρότυπα των υπολοίπων χωρών που έχουν προηγμένα συστήματα υγείας. Αίτημά μας είναι να ξεκινήσει διάλογος για την αναβάθμιση της ιατρικής εκπαίδευσης μέσω ενός συστήματος που θα παρέχει εκπαιδευτικές και επαγγελματικές προοπτικές που θα κρατήσουν στη χώρα μας το ιατρικό δυναμικό.

 

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                    Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
 

Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ                    ΣΤ. ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ

ΔΙΑΘΕΣΗ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ POS ΑΠΟ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΙΣΑ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών στη συνεδρίαση της 14/3/2019 αποδέχθηκε τις προσφορές των Τραπεζών,  ΕΘΝΙΚΗ,  ΠΕΙΡΑΙΩΣ, ΑLPHA BANK και Eurobank που συντάχθηκαν σύμφωνα με την από 12/2/2019 πρόσκληση ενδιαφέροντος του ΙΣΑ  για την προμήθεια συσκευών P.O.S. για τα μέλη του ΙΣΑ και τις ιατρικές εταιρείες που είναι εγγεγραμμένες στο μητρώο ιατρικών εταιρειών του ΙΣΑ. Οι παραπάνω προσφορές επισυνάπτονται για την πληρέστερη ενημέρωσή σας. Επισημαίνεται ότι για την προμήθεια των μηχανημάτων POS  κάθε γιατρός να επισκέπτεται  την Τράπεζα της επιλογής του με την προσφορά, την αστυνομική και την ιατρική του ταυτότητα.

 

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                        Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
 

Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ                          ΣΤ. ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ

Copyright © 2013 Ε.ΕΛ.Ι.Α. All Rights Reserved.
Powered by DOCTORSmedia